ברשוב והקרפטים - 19/4/2019

לאחר שנת לילה קצרה במלון RIN שבשדה התעופה וארוחת בוקר דשנה פגשנו את לורנצו הנהג העמסנו ציוד וטף ויצאנו בדרכנו הארוכה מבוקשרט לבראשוב. הנסיעה לבראשוב מתמשכת כולה לאורך ה E1, הכביש הראשי שחוצה את רומניה, ואורכת בין שלוש לשמונה שעות (!!) כתלות במצב התנועה. הדרך עוברת בין כפרים, שדות צהובים של ליפתית (שמהם מפיקים את שמן הקנולה) ומפעלים נטושים מימי השלטון הקומוניסטי. 

תחנתנו הראשונה בדרך היתה העיר סינאיה, הקרויה על שם הר סיני שלנו (מקום טוב להתחיל בו טיול פסח). העיר נבנתה סביב מנזר שנבנה במאה ה -17 ע"י נזיר שסחב כמה סלעים ממנזר סנטה קתרינה אשר בסיני. האזור כולו היה חביב במיוחד על משפחת המלוכה הרומנית והיווה אבן שואבת לאנשי ממשל ורוח שבנו בה את מעונות הקיץ שלהם. אנחנו ביקרנו בארמון פלש, ארמון הקיץ של המלך קרול הראשון ואשתו אליזבת ומשם המשכנו לביקור במנזר שהשתמר להפליא וכן בכנסיה ששימשה את המשפחה המלכותית. על סיור רגלי בעיר וטיפוס ברכבל לבושטני נאלצנו לוותר בעטיו של מזג האוויר הגשום. 

בהמשך עצרנו להצטיידות לקראת ליל הסדר שחל באותו הערב בסניף ענקי של קארפור הממוקם בכניסה לבראשוב ומשם הישר למלון הדירות המושלם שלנו ממש מעל לכיכר המרכזית. הדירות שלנו למרות אתגר הנגישות (אין חניה בסמוך אבל יש המווון מדרגות) התגלו כמעוצבות להפליא ומאובזרות למשעי. לאחר התארגנות קצרה והכנת ארוחת חג של 3 מנות התפננו לקריאת ההגדה אל תוך הלילה.

למחרת יצאנו אל חוות הדובים שבזרנסטי, בנס ניצלנו מקבוצה של 100 תלמידי בית ספר שלא הזמינו כרטיסים מראש:)  והצטרפנו לסיור באנגלית בחווה. החווה הוקמה ע"י עמותת מיליון חברים ששמה לעצמה למטרה להציל דובים שנפגעו ונוצלו בידי בני אדם. עד לפני כמה שנים ברומניה מקובל היה להציג לראווה דובים בכניסה למסעדות, בתי הימורים וקרקרסים. הדובים הוחזקו בתנאים איומים ללא מזון מתאים וחלקם אף לא שרדו. העמותה שמה לעצמה למטרה לשנות את החקיקה ברומניה  ולאפשר לדובים הפגועים לחיות בסביבה מוגנת שקרובה ככל שניתן לחיים נורמליים בטבע. הממשל הרומני אינו משתתף במימון  הפרוייקט ומטרת הסיורים המודרכים היא לשמור על המשך קיומו של המיזם. יש לשים לב לשעות הסיורים באנגלית ולעובדה שהכניסה מותרת מגיל חמש בלבד (אי אפשר לבלף, יש להציג אסמכתא בכניסה).

משם המשכנו לטיול רגלי קצר ב Piatra Craiului National Park שם הלכנו לאורכו של קניון הזרנסטי בהליכה נינוחה ומתונה. מהשמורה המשכנו לטירת בראן המכונה גם (שלא בצדק) טירתו של דרקולה. שמה של הטירה נקשר בשמו של ולאד המשפד שהיה שליט ולאכיה במאה ה-15, אכזריותו אמנם נודעה למרחוק (שיפודים, עריפת ראשים וכו') אך מקום הולדתו נקבע בסיגישוארה ובראן זכתה באור מן ההפקר. ולאד המשפד היווה השראה לסופר האנגלי בראם סטוקר בפיתוח עלילותיו של הרוזן דרקולה, אך גם זה מעולם לא ביקר בבראן. בקיצור טירה חביבה עם הילה לא לה. החצר סביבה נפלאה וגם שוק התוצרת המקומית שלמרגלותיה חביב למדי. 

ביום המחרת נסענו לסיגישוארה, המרוחקת כשעתיים נסיעה מבראשוב. אמנם ישנן עדויות מהמאה ה - 3 לספירה ליישוב במקום אך הוא התפתח בסביבות המאה ה -12 כאשר השליט האוסטרו- הונגרי ייבא לאזור אוכלוסיה של סאקסונית של בעלי מלאכה על מנת שאלה יפתחו את האזור. האזור התפתח סביב מצודה מרכזית וגילדות מקצועיות. עיקר הביקור בעיר הוקדש למגדל השעון, בו חמש קומות כשכל אחת מהן מתארת תקופה אחרת בחיי העיר ומראשו תצפית נפלאה על האזור כולו.

מסיגישוארה המשכנו לכפר סאקסוני נוסף, ויסקירי שמו. הכפר עלה על מפת התיירות הרומנית בזכות הנסיך האנגלי צ'ארלס שקנה לו שם בית. מסופר כי צ'ארלס חש קשר עמוק למקום בזכות המלכה מרי, רעייתו של המלך הרומני פרדיננד, שהיתה נצר למשפחתה של המלכה ויקטוריה. המוקם מוקף גבעות מוריקות, עדרי צאן ובקר, אין בו כבישים או מים זורמים. התושבים מתפרנסים מחקלאות זעירה וממעט מעסקי התיירות שהביא עמו צ'ארלס. בשעות בין ערביים נגלה לעינינו מחזה מרהיב, הפרות כולן יחד חוזרות למשקים וכל פרה יודעת להיכנס לרפת שלה. בויסקירי נהננו מסיור בסוס ועגלה (שהוא אמצעי תחבורה לגיטמי בכפר) ובביקור בסדנאתו של הנפח שמשמר שיטות ייצור מסורתיות.  

את בוקר המחרת הקדשנו לסיור בבראשוב, שמענו מפי לורנצו על הקמתה של בראשוב כמצודה, על השריפה הגדולה שאחזה בעיר וכילתה את כולה למעט הכניסה שנשתמרה. חצינו את הרחוב הצר באירופה וביקרנו בבית הכנסת המשרת את הקהילה היהודית הקטנה שעוד נותרה בעיר. משם המשכנו לאטרקציה #1 של הטיול פארק החבלים אוונטורה. פארק חבלים זול, מושקע ומדהים המתעלה בעיניינו אפילו על פארקים אחרים באנגליה ובסלובניה. מחיר הכניסה הוא לבילוי של 3 שעות, מומלץ לרכוש גם כפפות ב 10 ליי נוספים. המסלולים מותאמים על פי גיל ורמת קושי (כולל מסלולים מאתגרים במיוחד גם למבוגרים). שימו לב שהפעילות מיועדת לילדים מגיל 4 בלבד ומלבד קיוסק בסיסי וסככת המתנה קטנה אין בפארק כלום.

אחרי שייבשנו את הסבים בפארק החבלים, המשכנו למסלול הליכה קצר המוביל למפל ומעין סמוך. מדהים היה לראות משפחות מקומיות מגיעות יחדיו עמוסות בבקבוקים ריקים וממלאות אותם במי המעין. מי המעין ידועים בסגולותיהם הבריאותיות וזוהי גם פעילות משפחתית ספורטיבית משותפת. 

למחרת נפרדנו מבראשוב לא לפני שביקרנו בכנסיה השחורה וטיפסנו הרכבל לראש ההר המשקיף על העיר. את הדרך חזרה עשינו בשביל תלול המתפתל מטה וקינחנו בארוחה רומנית נפלאה במסעדת SAB TAMPA שלמרגלות הרכבל. משם המשכנו בדרכנו הארוכה לבוקרשט.

רשומות סמוכות

תמונות

תגובות